İçeriğe geç

Kafe-Bar ve Restoranları Kullanma Rehberi

Türkçe meali: Bahşiş hayat kurtarır. Çeviri: Tipping (bahşiş bırakmak) Çin'de bir şehir değildir.
Türkçe meali: Bahşiş hayat kurtarır.
Çeviri: Tipping (bahşiş bırakmak) Çin’de bir şehir değildir.

Bugün yeni işinizdeki ilk gününüz. Biraz heyecanlı, biraz gerginsiniz. Sürekli gülümsemek zorunda hissediyorsunuz. Mutfağın ve tuvaletin yerini yeni öğrenmişken, henüz bilgisayarınız ve telefonunuz teslim edilmemişken, amiriniz/müdürünüz “Sen şimdi bunu okuyarak başla, ben o arada sabah işlerimi toparlayayım” diyerek elinize bir kitapçık tutuşturur: Personel El Kitabı…

İçindekiler: Biz kimiz? Vizyonumuz, misyonumuz… Bu şirketin kartvizitini taşıdığınız süre boyunca yapacaklarınız-yapmayacaklarınız, giyecekleriniz-giymeyecekleriniz, konuşacaklarınız-konuşmayacaklarınız, nerede oturup ne zaman kalkacağınız maddeler halinde sayfa sayfa önümüze konulur. Aklınızdaki en büyük soru olan öğle yemeklerinin nerede yenileceği hakkında bilgilendirme alana kadar bu maddeleri, “He he peki peki” “Yok canım daha neler” “Her yerde aynı teraneler” vb. yorumlarla bıyık altından gülerek okursunuz.

Masanızın türlü süs eşyaları, fotoğraflar, oyuncaklarla kişiselleşmesinin akabinde, yani yeni iş yerinizde deneme süresini atlatıp koltuğu garantiledikten az sonra, müşterilerin ne yapıp-ne yapmayacakları, neyi talep edip-neyi etmeyecekleri gibi pek çok madde, bazen sinirle bazen kahkahayla şahıs ve kurum adı verilerek çay-kahve-sigara molalarının sohbetine meze olur. Her çalışanın bir el kitabı varsa, her müşterinin de bir el kitabı olması güzel olmaz mıydı?

Çok uzağa gitmedim, yeni sektörüm için hazırladım: Kafe-Bar ve Restoranları Kullanma Rehberi

    • Kafe-Bar ve Restoranlar ticari kurumlardır, amiyane tabirle varlıklarının devamlılığını sağlamak için para kazanmaları gerekir. Dolayısıyla 2 çay içmek suretiyle 2 saat oturmanız hoş karşılanmaz. Yemeden içmeden saatlerce oturabileceğiniz yerler var, örneğin park ve bahçeler. Onları sadece yıkım tehlikesi olduğunda hatırlamayın, kullanın. İnanın çok güzel yerler bu parklar ve bahçeler.
    • Bir şeyler yemiş içmiş arkadaşlarınızın masasına gelip, oturmak amacıyla gruba bir masa daha birleştirip “Ben bir şey alamayacağım, teşekkürler” demeniz uygun olmaz. Bu hareket ev oturmasına gittiğiniz yerlerde kabul görebilir ama bir kafe-bar veya restoranda değil.
    • (Bu madde kadınlara özel) Çanta seçimlerinize tabii ki karışamayız ancak çantalarınızın başka müşterilerin oturacağı sandalyeleri işgal etmesine de izin veremeyiz. Ya onun için de için bir kahve, bir dilim tatlı sipariş edin ya da çantanızı oturduğunuz sandalyenin koluna takmayı deneyin.
    • Mantarlı tavuk yemeği, mantarlı yapılır. Mantarsız bir yemek istiyorsanız menüdeki diğer tavuk yemeklerine bakmasını öneririz.
    • Sizi çok seven aşçılarımız maalesef anneleriniz değil; eğer menüde yoksa, o gün canınızın istediği her şeyi pişiremezler.
    • Garsonun yönlendirmesine izin vermeden masa seçiyorsanız, kişi sayınıza uygun masayı seçmenizi öneririz. Böylece dört kişilik masayı tek kişi kullanmasın diye yalancılık yapıp rezerve kartları kullanmak zorunda kalmayız. Dürüstlük bir ilişkinin temeli değil mi?
    • Başımızın üzerinde yeriniz var ama salonda boş masa yok diye dolu masaların ortasında dakikalarca dolanıp lütfen bize vicdan azabı çektirmeyiniz.
    • Garsonlara haber vermeden ve uygunluğunu onaylatmadan kalkan bir başka masanın yerine geçmeyiniz ki mutfaktan çıkan nefis yemekleriniz biz sizi bulana kadar soğumasın.
    • İnanın arkadaşınızı beklerken de bir şeyler yiyip, içebilirsiniz; arkadaşlarınız buna hiç alınmaz hele de sizin yarım saat aç susuz onları beklemenize dayanamaz.
    • Bahşiş mevsunda da yapmamız gereken önemli açıklamalar var:
      • Bahşiş, biz garsonların gelir kaynaklarının ve motivasyonlarının en büyük parçasıdır.
      • Bahşiş, cebinizdeki bozuk paralar değildir.
      • Bahşiş 49,50 TL hesap için kutuya koyduğunuz 50 TL’nin para üstü olarak gelen 50 kuruş hiç değildir. Bahşiş için paranız kalmadıysa anlarız; lütfen onu atın cebinize.
      • Eğer bir mekandan hoşnut kaldıysanız, hesabın %10’u kadar bahşiş bırakmanız caizdir.
      • Eğer garsondan standart servis dışında güzellikler istediyseniz, karşılanan özel istekleriniz için %10’un biraz üzerinde bahşiş bırakmanız yakışır.
      • Eğer mekanı; tuvaleti, telefon şarjı, kablosuz interneti gibi yan avantajları için bir çay ve/veya kahve karşılığı kullandıysanız (inanın bunu yaptığınızı biliyoruz) küçük hesaplarınıza %20-30 arası bahşiş atarak teşekkür edebilirsiniz. (Yakın bir gelecekte adisyonlara şarj bedeli, internet bedeli gibi ücret kalemlerinin ekleneceğine inancımız sonsuz.)
    • Biz sizi çok seviyoruz. Siz de garsonlarınızı seviniz. Sevmediyseniz bile kendinize saklayınız -ki biz öyle yapıyoruz- ve Fight Club (Dövüş Kulübü) filmini bir kez daha izleyiniz.
Kategori:Kategorisiz

3 Yorum

  1. Can Can

    Güzel bir fikirle üretilmiş güzel bir yazı. Elinize sağlık. Özellikle giriş bölümündeki yeni bir işe başlamanın betimi çok hoşuma gitti. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: